Søvninformasjon For bedre helse

Klikk her for å bestille!

10 skremmende søvnforstyrrelser

Søvnforstyrrelser rammer 1/3 av befolkningen og er meget ubehagelig, men noen kan være direkte skremmende. Les om 10 av de mest alvorlige søvnforstyrrelsene og hvordan du kan få bedre søvn hver natt.

Det er bevist at lite søvn er skadelig, men søvnmangel er kun en av søvnforstyrrelsene som finnes. Føler du deg sliten og utmattet kan du ha en annen søvnforstyrrelse, uten selv å være klar over det. Heldigvis er det i de fleste tilfeller mulig å få bedre søvn hver eneste natt med enkle grep.

Her er listen over de 10 mest skremmende søvnforstyrrelsene, kjenner du deg igjen i noen av situasjonene

Søvnapné

En meget vanlig søvnlidelse som rammer hele 1 av 6 personer, søvnapné kjennetegnes av flere pustestopp mens du sover. Personer som lider av søvnapné snorker ofte veldig høyt og kraftig. Konsekvensene av søvnforstyrrelsen kan være alvorlig, og Helsenorge stadfester at over lengre tid øker søvnapné risikoen for høyt blodtrykk, hjertesvikt og slag.

Konsekvensene av søvnforstyrrelsen kan være alvorlig

Marerittlidelse

Søvnforstyrrelsen marerittlidelse forekommer når hyggelige drømmer og forestillinger fortsetter helt inn i REM­søvnen. Et tegn på lidelsen er gjerne at man våkner kaldsvett og med klare minner om forferdelige drømmer, eller i dette tilfellet ekte mareritt. Ekstra skummelt er det for personer som utvikler lidelsen ett hakk videre til å handle ut sine drømmer, noe som kan føre til skade på seg selv eller en sovende partner om drømmen er spesielt voldelig. Stress, søvnmangel og og medisiner kan både forsterke og utløse lidelsen.

Skrekkanfall

Mye mer intenst enn din gjennomsnittlige mareritt, nattlige skrekkanfall er mest vanlig hos barn og forårsake intens frykt som vil gjøre barnet ditt nesten utrøstelig. Tilstanden oppstår vanligvis to til tre timer etter man har falt til søvn, altså tidlig i søvnsyklusen. Foreldre har observert barn som spaserer rundt panikkslagne, men som gjerne går tilbake til sengs igjen innen 15 minutter.

Sex i søvne

Denne søvnforstyrrelsen er en undergruppe av en rekke tilstander som kalles parasomnier, og er uønskede opplevelser eller ubevisste handlinger i forbindelse med søvn. Hele 7,1% av den norske befolkningen har hatt sex i søvne, og omfatter alt fra høylytt erotisk stønning til onanering og samleie.

Narkolepsi

Narkolepsi er en kronisk søvnsykdom med plutselige og ukontrollerbare søvnanfall. Personer med lidelsen klarer ikke å regulere søvn­våkne sykluser normalt, og dette resulterer i ufrivillig perioder med søvn i løpet av dagen, som varer fra noen få sekunder til flere minutter. Disse episodene kan være ekstremt farlig, avhengig av hva du gjør når du sovner. Har du narkolepsi kan du også oppleve tap av muskelmasse, hallusinasjoner, og til og med lammelser i løpet av angrepene. Narkolepsi er heldigvis en ganske sjelden tilstand, og i Norge finnes det ca. 3­5 personer med sykdommen per 10.000 mennesker i følge Norsk Helseinformatikk.

Personer med lidelsen klarer ikke å regulere søvn­våkne sykluser normalt

Søvngjengeri

Rett og slett hva det høres ut som, man beveger seg rundt i hjemmet mens man fortsatt sover. Søvngjengeri er ekstremt farlig, til tross for at det i film og TV serier gjerne fremstilles som noe komisk. Forskning.no gjør oppmerksom på at voksne som går i søvne risikerer både dårligere livskvalitet og alvorlige skader.

Søvnrelatert spiseforstyrrelse

Det finnes faktisk de som står opp, men fortsatt sover, og spiser masse mat. Ofte er det heller ikke sunn mat, men rare kombinasjoner som frossenmat dyppet i smør. Søvnen blir forstyrret av spisingen, og dagen etter kan man oppleve både kvalme, nedsatt matlyst og ekstrem trøtthet. Ekstrainntaket av kalorier om natten kan også gi problemer med overvekt. Ekstra skremmende er det om man starter å kokkelere med kniver og varme kokeplater.

Søvnparalyse

Kan best beskrives som at hjernen er våken men kroppen sover, og at lammelse hindrer deg fra å bevege deg i opptil flere minutter av gangen. Søvnparalyse forekommer enten mens du sovner eller våkner opp, ikke midt på natten. Det som gjør denne søvnforstyrrelsen spesielt skremmende er at følelsen man har mens man ligger lammet gjerne ligner på et mareritt, med kraftige hallusinasjoner om at noe truende befinner seg i rommet. Det sies at 65% av befolkningen vil oppleve søvnparalyse en gang i løpet av livet, mens rundt 8% av befolkningen opplever tilstanden mer eller mindre regelmessig.

65% av befolkningen vil oppleve søvnparalyse en gang i løpet av livet

Eksploderende hode syndrom

Utvilsomt den mest skremmende tilstanden på denne listen, men eksploderende hode syndrom er ikke fullt så dramatisk som det høres ut. Personer med lidelsen opplever å bli vekket fra søvnen av en ekstremt høy lyd i hans eller hennes hode, noen ganger beskrevet som et geværskudd eller bombe som eksploderer.

Søvnløshet

Selv om det høres mer plagsomt ut enn skremmende, har søvnløshet en plass på denne listen på grunn av hvor ødeleggende det kan være. For lite søvn er rett og slett livsfarlig, og søvnløshet øker risikoen både for hjerteinfarkt, kroniske smerter og mentale problemer som depresjon skriver Forskning.no. Urovekkende er det også at rundt fem av 100 nordmenn tilfredsstiller kriteriene for en insomni­diagnose i Norge.

Les om Kiara gikk flere døgn uten søvn

Hvordan kan man oppnå bedre søvn hver natt og forebygge alvorlige søvnforstyrrelser?

Selv de minste søvnforstyrrelsene kan medføre dårlig livskvalitet, humørsvingninger og ikke minst nedsatt fysisk helse. Det er kun for de aller alvorligste tilfellene at reseptbelagt sovemedisin anbefales, ettersom legemidlene i seg selv kan forårsake avhengighet, sløvhet og nedsatt livskvalitet på samme måte som søvnproblemene i seg selv.

Helsedirektoratet i Norge advarer faktisk mot bruk av reseptbelagte sovemedisiner grunnet bivirkningene. Et bedre alternativ kan være å søke mot det naturlige søvnfremkallende, som folk har gjort i århundrer.

Sleepwell FortePrøv Sleepwell nå

Bestill Sleepwell Forte for HALV PRIS. Kun 179,-

Fyll ut skjemaet for å motta din pakke.

Tips en venn eller kollega!

Vi feirer over
300 000 solgte forpakninger

Bestill Sleepwell Forte for HALV PRIS. Kun 179,-

Tast inn ditt telefonnummer og trykk "Hent adresse", eller fyll ut skjemaet manuelt.
  • Sleepwell Forte til kun 179 kr for 1 måneds forbruk. Selges som abonnement uten bindingstid. Etter velkomsttilbudet vil jeg etter 30 dager motta 2 måneders forbruk til kun 716 kr. I abonnementet vil du annenhver måned motta Sleepwell Forte for kun 358 kr per måned (716,- annenhver måned). Alle forsendelser har GRATIS frakt. For å si opp abonnementet må du kontakte kundeservice innen 14 dager etter fakturadato, ved for sen oppsigelse forplikter du å motta neste planlagte levering. Vi er tilgjengelig for deg!
  • Gratulerer! Med denne koden får du din første pakke til 99,-


Ja takk! Jeg vil bestille Sleepwell Forte til kun 0,- + porto 79,- for 1 måneds forbruk. Selges som abonnement uten bindingstid. Etter velkomsttilbudet vil jeg etter 30 dager motta 2 måneders forbruk til kun 699,-. I abonnementet vil du annenhver måned motta Sleepwell for kun 349,- per måned (kr 699,- annenhver måned). Alle forsendelser har GRATIS frakt. For å si opp abonnementet må du kontakte kundeservice innen 14 dager etter fakturadato, ved for sen oppsigelse forplikter du å motta neste planlagte levering. Vi er tilgjengelig for deg! * Du betaler kun 79 kr i frakt. Introduksjonstilbudet gjelder kun nye kunder og én gang pr husstand.

PAKKEN SENDES DIREKTE TIL POSTKASSEN. ALLTID GRATIS FRAKT!

postenbring-logo

Har du ennå ikke prøvd Sleepwell Forte?

Vi er stolte over at tusenvis av kunder i hele norden velger Sleepwell Forte som sitt foretrukne søvntilskudd. Vi er overveldet over alle de positive tilbakemeldingen vi har fått, og vi setter virkelig pris på positive kommentarer fra våre kunder. Nå feirer vi over 300 000 solgte forpakninger, og det vi feirer det med et fantastisk tilbud:

For at du skal få den ekte Sleepwell Forte-følelsen, gir vi deg én måneds KOSTNADSFRI* forbruk, direkte hjem i postkassen.