Sleepwell Forte Magasinet

Hva skjer med hjernen om man ikke sover nok?

Det er ingen hemmelighet at man fungerer best etter en god natts søvn. Uten rikelig med hvile mister hjernen nemlig flere av de kognitive funksjonene vi tar for gitt til vanlig. For hva skjer egentlig med hodet når vi ikke sover nok?

Er du en av dem som har slitt med søvnproblemer over lang tid, og nesten kan telle antall timer du har sovet på én hånd? Da kjenner du nok på hva det gjør med kroppen. Man trenger nemlig en viss mengde søvn hver natt for å fungere optimalt. Her går vi nærmer inn på hva som skjer med hjernen om søvnen uteblir.

Lageret tømmes

Det er ikke uten grunn at søvnmangel har blitt brukt som torturmetode i lang tid. Ikke bare er det forferdelig vanskelig å holde øynene åpne når man virkelig vil ha dem igjen, men over tid mister man kontrollen over alt fra egen reaksjon til humør.

Når vi sover reparerer, helbreder og gjenoppbygger kroppens organer, muskler og kognitive funksjoner.

Nok søvn gjør oss derfor rustet og klar for å gå morgendagen i møte med nyvunnet energi.  Når søvnen uteblir må kroppen klare seg med det den har, og til slutt går lageret tomt. Da blir både reaksjonsevnen, konsentrasjonen og hukommelsen svekket betraktelig.

Les også: Hvor lenge bør man sove hver natt?

(Teksten fortsetter etter bildet)

hjernen trenger søvn

Paranoia og hallusinasjoner

Hvor lenge en person kan gå uten søvn er vanskelig å si, men forskning viser at det ikke går lang tid før man merker betydelige endringer i kroppen. Guinness World of Records valgte selv å slutte å ta imot bidrag på grunn av helsefaren lite søvn utgjør, men før den tid var det to amerikanske rekordholdere det er verdt å nevne.

I 1959 gikk amerikaneren Peter Tripp i åtte dager uten søvn. Han opplevde store humørsvingninger, og etter tre dager var absolutt alt morsomt. Dagen etter var humøret snudd på hodet, og paranoiaen satte inn. Han begynte også å hallusinere, og så dyr og insekter hvor enn han satte blikket. Til slutt ble han så paranoid at han trodde alle rundt han ville skade han, og virkelighetsoppfattelsen var ikke lenger tilstede.

Tripp ble uheldigvis aldri helt seg selv igjen etter dette eksperimentet.

Noen år senere tok 17 år gamle Randy Gardner over rekorden. Han holdt seg unna senga i 11 dager i 1965. Allerede etter første dagen opplevde han at synet ble mer ufokusert, for så å ikke lenger kunne identifisere dagligdagse objekter ved å ta på dem. Dag tre var han svært humørsyk og ukoordinert, og mot slutten hadde han store problemer med å konsentrere seg om å huske ting. Slik som Tripp ble han også paranoid og fikk hallusinasjoner. Gardner kom seg heldigvis gjennom eksperimentet uten varige mén, men det er dessverre ikke utfallet for alle.

Les også: Ikke undervurder søvnen!

(Teksten fortsetter etter bildet)

hjernen trenger søvn

Hele kroppen påvirkes

Man trenger ikke å gå helt uten søvn for å oppleve slike symptomer. Om man sover mindre enn anbefalt over lenger tid kan noen oppleve ubalanse i hormonene og i verstefall sykdom.

Les også: Dette er grunnene til at du ikke får sove

Forskning viser at både risikoen for hjerneslag, hjerteinfarkt, diabetes og visse krefttyper øker ved for lite søvn.

Om du er en av de som sliter med å få nok søvn bør du oppsøke hjelp fra lege, særlig om du ikke sover i det hele tatt. En annen løsning er søvnpreparatet Sleepwell Forte. Kapslene inneholder de søvnfremkallende urtene sitronmelisse, kamille og humle, samt vitamin B12 og biotin som bidrar til et normalt nervesystem og psykologisk aktivitet. Sleepwell Forte kan hjelpe med bedre søvnsyklus, raskere innsovning og minske stress, angst og uro.

 

Sleepwell ForteBestill Sleepwell nå

Prøv Sleepwell Forte til kun 149kr - 50% rabatt Obs! tidsbegrenset tilbud.

Fyll ut skjemaet for å motta din pakke.

Tast inn ditt telefonnummer og trykk "Hent adresse", eller fyll ut skjemaet manuelt.

Ja takk! Jeg vil bestille Sleepwell Forte for 149,- kr, kr for 1 måneds forbruk.Gratis frakt. Selges som abonnement uten bindingstid. Etter velkomsttilbudet vil jeg motta 1 måneders forbruk hver måned frem til oppsigelse for kun 298 kr inkl. frakt i måneden. For å si opp abonnementet må du kontakte kundeservice innen 14 dager etter fakturadato, ved for sen oppsigelse forplikter du å motta neste planlagte levering. Vi er tilgjengelige for deg!

PAKKEN SENDES DIREKTE TIL POSTKASSEN. ALLTID GRATIS FRAKT!

postenbring-logo